Saturday, 13 April 2013

Kaedah Pemilihan Khalifah pada Zaman Khalifah Al-Rasyidin (KaR)

Pengenalan : 
- maksud khalifah : berasal drpd perkataan 'khulafa' yang bermaksud pengganti.
- merupakan satu jawatan memerintah negara Islam bagi menggantikan Nabi Muhammad (NM) yang telah wafat
- tugasnya sama seperti seorang rasul, tetapi tiada mukjizat dan wahyu
- dalam KaR, ada 4 orang khalifah yang menerajuinya. 
- Cara pemilihan bagi setiap khalifah adalah berbeza.



 Isi-isi :
1. Perundingan Beramai-ramai (Musyawarah)
- NM tak tinggalkan sebarang wasiat tentang calon pengganti beliau sebelum wafat. Baginda bagi kebebasan kepada umat Islam pilih calon sendiri bagi meneruskan pemerintahan negara Islam.
- Umat Islam telah mengadakan rundingan dan persetujuan tanpa menetapkan calon terlebih dahulu.
- Melalui pelantikan Saidina Abu Bakar al Siddiq yang pernah mengimamkan sembahyang sewaktu Nabi Muhammad s.a.w. sedang uzur, para sahabat dapat meneka calon khalifah yang pertama. 
- Muhajirin dan Ansar telah mewakili umat Islam berhimpun di Dewan Bani Saadah untuk berbincang dan melantik khalifah. 
- Saidina Abu bakar al Siddiq mencalonkan Saidina Umar al Khattab mewakili Muhajirin dan Abu Ubaidah mewakili Ansar sebagai khalifah bagi mengelak perselisihan antara Muhajirin dan Ansar.
- Saidina Umar dan Abu Ubaidah menarik diri dan mencalonkan Saidina Abu Bakar sebagai khalifah. 
- Akhirnya, Saidina Abu Bakar al Siddiq telah dibaiah dalam syura sebagai khalifah pertama.

2. Mencadangkan seorang calon.
- Cara ini digunakan dalam proses pelantikan Khalifah Umar Al Khattab iaitu khalifah kedua dalam pemerintahan KaR.
- cara pemilihan ini dibuat melalui khalifah sebelumnya yang akan mengusulkan nama calon dan akan dibawa ke musyawarah dalam Majlis Syura.
Khalifah Abu Bakar al Siddiq yang sedang gering telah mencalonkan Saidina Umar al Khattab sebagai penggantinya. 
- Pencalonan ini telah dipersetujui umat Islam dan setelah bermusyawarah bersama para sahabat dan ahli lembaga Majlis Syura,.
- Saidina Umar al Khattab telah dibaiah oleh umat Islam tanpa bantahan. 
- Cara ini tidak berasaskan keturunan atau warisan.

3. Mengusulkan beberapa orang calon.
- khalifah terdahulu pilik nama beberapa orang calon dalam kalangan para sahabat dan salah seorang dipilih utk menerajui pucuk kepimpinan. 
- khalifah Umar yang ketika itu sedang tenat akibat tikaman seorang keturunan hamba Parsi telah mengusulkan nama Saidina Uthman bin affan, Saidina Ali bin Abi Talib, Abdul Rahman bin Auf, Talhah bin Ubaidillah, Zubair al Awwam dan saad bin Abu Waqas. 
- musyawarah diadakan tiga hari selepas kewafatan Khalifah Umar di rumah Saidatina Aisyah binti Abu Bakar dan, Abdul Rahman bin Auf dipilih mempengerusikan musyawarah dalam pemilihan khalifah 
- Undian telah dibuat dan akhirnya Saidina Uthman bin Affan mendapat kelebihan undi setelah empat orang calon menarik diri.
- Khalifah Uthman bin Affan memerintah sebagai khalifah ketiga dalam Khulafa al Rasyidin.

4. Pengusulan oleh sekumpulan masyarakat.
- Setelah kewafatan Khalifah Uthman bin Affan berlaku pergolakan dalam kalangan umat Islam untuk menentukan bakal khalifah seterusnya. 
- Madinah pada masa ini dikuasai pemberontak.
- Penduduk Mesir cadangkan Saidina Ali tetapi penduduk Basrah cadangkan Talhah bin Ubaidillah dan penduduk Kufah menginginkan Zubair Al Awwam sebagai khalifah. 
- Musyawarah terpaksa diadakan dan keputusannya Saidina Ali bin Abi Talib dibaiah sebagai khalifah. 
- Pada awalnya, beliau menolak pelantikan itu, namun atas desakan para sahabat, akhirnya beliau menerima cadangan itu.

Kesimpulan : 
- Pemilihan dan perlantikan khalifah dijalankan dengan pelbagai cara. 
- Namun, setiap cara dijalankan berasaskan musyawarah dan persetujuan ramai. 
- Kriteria pemilihan ini  tidak berlandaskan keturunan. 

Etika dan Strategi Perang Dalam Islam.

Sunday, 24 March 2013

#2 Q&A : PBS PA

1. macam mana nk buat kesimpulan untuk PA??

Utk kesimpulan Pengajiam Am, kita cuma perlu simpulakan segala macam data drpd dapatan kajian kita. Kat rumusan ni, kita jawab semua objektif kajian secara ringkas utk menunjukkan kajian yg kita buat tercapai objektifnya. Dan masukkan harapan korang terhadap kajian tu. 

Cth : 

Objektif : Sbb pengangkutan awam kurang mdpt sambutan.

Kajian yg dibuat mendapati bahawa banyak berlaku kelemahan dlm perkhidmatan awam yang menyebabkan pengangkutan awam kurang mendapat sambutan. Antara masalah yg seri berlaku ialah lewat,bla bla, . Semoga mutu perkhidmatan awam dapat dipertingkatkan supaya semua pihak mendapat manfaat drpdnya. 


2. macam mana nak buat dapatan kajian..bagi contoh _esya

Okay, dlm dapatan kajian, kita bahagi pd 2 bahagian.

1) Demografi Responden / Latar Belakang

- dalam bahagian ni, kita kena terangkan pasal latar-belakang responden kita yg dh jwb soal selidik. Mudah sikit kalau bahagian ni kita buat graf. Nak terangkan pun tak susah. 

cth:


1.1.1              Jantina

KG JAWA : JANTINA RESPONDEN 2013
Janti
Bilangan
Peratus (%)
Sudut(°)
Lelaki
13
36
130
Perempuan
23
64
230
Jadual 1 : Jantina Responden


        Rajah 1: Umur responden yang menjawab borang soal selidik.

Sebanyak 30 orang responden telah disoal selidik dan didapati sebanyak 10 orang responden atau 33% orang responden adalah lelaki.  Manakala, responden perempuan adalah sebanyak 20 orang iaitu 67%. Jurang perbezaan yang tinggi berlaku dalam kalangan responden kerana pelajar perempuan tingakatan 6 adalah lebih ramai berbanding pelajar lelaki.

* kalau korang buat carta pai, dkt jadual wajib ada peratus dgn sudut, tp if korang buat graf bar biasa , kat jadual kena ada perkara dgn bilangan je lah. alaa, sama macam kita belajar buat graf PA laa. :D


2) Analisis "Persepsi Org Ramai Terhadap ......................................."

2.1 ) Masuk pd Objektif Kajian @ Pengetahuan Am dulu ke. Buat sistem numbering lg kemas.

- dlm analisis ni, tak semestinya kita buat graf. terpulang mana yg kita rasa lebih mudah, kita buat. tp utk memudahkan , at least buat jadual lah. senang kita nak hurai. Huraikan berdasarkan objektif.

- first, huraikan dapatan bdasarkan soal selidik, berapa org pilih A, berapa org pilih B, berapa org setuju, berapa org tak then buat lah kesimpulan kecil. cthnya, penyebab utama apa , dll.

then teruskan 2.2 dgn objektif seterusnya sampai habis.



3. pengenalan tu involve ape yer???or nk ape yg perlu ade dalam pengenalan??

Dlm pengenalan, korang boleh terangkan makna tema kajian. Cth, apa itu pengangkutan, apa itu perniagaan. Bg definisi pd setiap benda yg ada definisi. dan utk nak panjang lg, bg asal usul kajian. then, kaitkan isu yg nk dikaji dgn isu semasa. Cth kalau pengangkutan, bgtahu mcmana keadaan pengangkutan zaman skrg. Then bgtau apa sbb kita bminat nak buat kajian ni.


4. Lokasi kajian nak buat mcmane? 

Utk lokasi, kita terangkan details pasal kawasan kajian kita. Negeri apa, daerah apa, asal usul tempat pun boleh masukkan sikit, then keistimewaan tmpt tu, then kenapa pilih tmpt tu utk buat kajian. dan jangan lupa masukkan map dan gambar kwsn kajian yee.




p/s : Rata2 soalan kat Ask.fm minta contoh kajian yang lengkap pasal tajuk yang dibuat. Mmg tak dpt lah sy nak bg. Kalau minta cara, mungkin boleh tunjuk ajar :) Kadang2 dlm dunia ni, kita kena ada usaha. Tak tau, belajar, cuba cari penyelesaian. Bukan tunggu org suap. So, chaiyokk. Ingat, mana ada kemahuan, situ ada jalan :D 




Khalifah Harun Al-Rasyid


Sunday, 27 January 2013

#1 Q&A : PBS PA

 

1. Macamane nak buat objektif kajian utk tema perniagaan? -Anonymous-

Utk PA, korang boleh mengkaji faktor, langkah, kesan, masalah dan sebagainya. Contoh kalau tema perniagaan berkaitan dgn tajuk "Sebab-sebab Pengguna lebih memilih Pasaraya berbanding Pasar Malam." so, antara objekif yg boleh digunakan mungkin ; 
a ) Mengkaji tentang faktor-faktor pengguna lebih kerap membeli di pasar raya berbanding pasar malam
b ) Mengenalpasti masalah yang sering berlaku di pasar malam
c ) Kesan pasar malam terhadap pembinaan pasar raya di sekitarnya
d ) Langkah untuk memberi penambahbaikkan kepada pasar malam.

2. Apa tu dapatan kajian?  -Anonymous-

Dapatan kajian is apa yang kita dapat setelah membuat kajian. Contohnya kalau kita buat pasal pengangkutan. Dapatan utama kita mungkin , pengguna di kawasan Sri Iskandar lebih memilih teksi berbanding bas kerana perkhidmatan bas dia kawasan Sri Iskandar sering bermasalah.

3. Macamane nak buat sinopsis ?Apa yang dia nak? -Anonymous-

Untuk sinopsis, kita kena buat mengikut kriteria yang diberi. Dalam sinopsis mesti ada ;-
a) Menyatakan tajuk kajian
b) Menyatakan objektif kajian (sekurang-kurangnya 2)
c) Menyatakan lokasi kajian.
d) Menyatakan kaedah kajian (pemerhatian, soal selidik, kajian perpustakaan, temubual dll sekurang2nya 3)
e) Menyatakan bilangan responden yg akan disoal selidik
f)  Menyatakan dapatan utama kajian 
g) Menyatakan kesimpulan keseluruhan kerja projek 

***semua ni dibuat dlm 1 perenggan dan TIDAK melebihi 150 patah perkataan. Rangkumkan secara ringkas. Sepatutnya, sinopsis perlu dibuat akhir sekali sbb memerlukan dapatan kajian. Tapi boleh je kalau nak buat dulu, yg dapatan dgn kesimpulan tinggal je dulu.


4. Tak tahu nak pilih tema yang mana.. Ada cadangan tak?  -Anonymous-


Nasihat sy, pilih tema berdasarkan kawasan sekeliling korang. Apa yang korang tahu dan familiar. Contohnya, awak seorang pengguna pengangkutan awam, so lebih mudah kalau ambik tema pengangkutan . senang utk awak buat kajian. Kalau awak anak tokey kedai makan, tema perniagaan akan membantu. Sy tak boleh nak bg cadangan utk org yg saya tak kenal. Pilih berdasarkan kemampuan dan apa yg mudah utk kita lakukan.


5. Mana lagi senang eh? Perniagaan ke pengangkutan?  -Sara-


Saya tk boleh nak tentukan mana yg senang dan mana yang susah. Kena lihat pada sekeliling kita. pada saya, pengangkutan lagi senang sbb semua org menaiki pengangkutan. kalau sara ada kena mengena dgn perniagaan, mungkin itu akan lebih memudahkan.

6. Nak dapatkan info lebih lanjut kat mana ye tentang kerja kursus ni?  -[ Yuyu Atiqa ]-


Untuk semuaa info penting , kita kena selalu alert dgn laman web MPM, utk berkongsi pendapat, meminta pandangan atau lain2, boleh masuk ke group  STPM STUDENTS GROUP . Kat group tu, baaanyak info kita boleh dapat. sbb ahli2 dia saling membantu . xD


7. Tuan punya blog buat yang mana ye?  -DAYANOS-


Saya pilih tema pengangkutan :)



Semoga membantu !




Saturday, 12 January 2013

Format Proposal PBS Sejarah


FORMAT PROPOSAL PBS SEJARAH 940/4

1. Tajuk
- Terangkan apa kajian yang akan dilakukan berdasarkan tema yang dipilih.

2. Pengenalan
- Nyatakan secara ringkas tentang tajuk & kawasan kajian.

3. Objektif Kajian
- Mengenalpasti apakah yang hendak dikaji. (sekurang-kurangnya 3)
     * mengenalpasti asal usul ......
     * mengenalpasti tempat-tempat menarik yang terdapat di .....
     * mengenalpasti masalah2 yang berlaku di .....

4. Permasalahan Kajian
- Bila permasalahan berdasarkan objektif kajian.
     * Apakah asal usul .... ?
     * Apakan tempat2 menarik yang terdapat di .... ?
     * Apakah masalah yang berlaku di .... ?

5. Skop Kajian
- Terangkan setakat mana bidang kajian dan kawasan yang hendak di kaji
     * Kajian dilakukan di sekitar ....... dengan membuat soal selidik yang dikaji setakat .... org responden.

6. Sorotan Kajian Lepas
- Cari & nyatakan sekurang-kurang 2 pengkaji yg pernah membuat kajian yg tajuknya hampir sama dgn anda.
     * Adam b. Ahmad telah membuat kajian tentang Sejarah Penempatan Kg. Org Asli di Puchong .
     * Cari kat internet yg tajuknya lebih kurang dan yang penting, tema mesti sama.

7. Kaedah / Metodologi Kajian
- Nyatakan kaedah yang akan digunakan seperti kajian perpustakaan, soal selidik, kajian lapangan dsbg

8. Rujukan / Bibliografi
- Senaraikan sumber rujukan yang akan digunakan untuk membuat kajian


sebarang pertanyaan & perbincangan boleh diajukan di 

semoga ini membantu!



Thursday, 3 January 2013

PBS oh PBS.


Nampaknya, ramai yang dah mula pening kepala dengan PBS. Banyak dah keluh kesah yang terhasil dsebabkan PBS. Masa suntuk, kerja banyak. Ramai yang makin stress. Saya pun dah semakin longlai. Hehe, 

Dengan memikirkan PBS lagi. disertakan dengan silibus pelajaran untuk tahun 1. Silibus yang terhidang seolah-olah untuk 1 tahun pembelajaran. Arghhh macam mana ni? Sempat ke? Boleh ke aku bawak? Omaigadddddd. 

Hey!
Sabar. Sabar.
Tarik nafass, hembus. Tarikkk, hembus.
Percaya.
Di mana ada usaha, di situ ada jalan. 

Usaha. Doa. Tawakal

InsyaAllah, 
Tingkatan 6 Batch 2012/2013 pasti berjaya!
Good luck.

Wednesday, 2 January 2013

#1 PBS SEJ.


Salam.

Seperti yang semua dah sedia maklum, kita akan buat assigment kan tahun ni. Untuk penggal 2. So , soalan PBS sejarah dah pun keluar. 

Boleh tengok soalan di SINI ye.

Untuk sejarah, kita kena pilih satu tema , dan create soalan penyelidikan untuk tema tu. Jom tengok satu persatu.

Tema 1 : Sejarah tempat

- Sejarah tempat terdiri daripada sesebuah kawasan atau tempat yang bersejarah. Act, setiap tempat bersejarah kan. Hehe, 

Cth 1 : Sejarah Kg. Seri Puchong. 
Cth 2 : A Famosa

Tema 2 : Sejarah ekonomi

- Sejarah ekonomi merujuk pada perkembangan sesebuah kedai. Someting like perniagaan jugak . 

Cth 1 : Sejarah perkembangan perniagaan restoran Pak Ali
Cth 2 : Sejarah perkembangan kedai buku Ah Chong

Tema 3 : Sejarah seni dan kebudayaan

- Sejarah seni & budaya ni meluas. Semuanya tentang seni dan budaya. Tak termasuk perayaan2 yang disambut.

Cth 1 : Perkembangan Permainan Congkak di Puchong pada tahun 2001 - 2013
Cth 2 : Adat Peminangan yang diamalkan oleh kaum Melayu 

Tema 4 : Sejarah perubatan dan kesihatan

- Sejarah perubatan & kesihatan ni lebih menjurus kepada klinik, hospital etc.

Cth 1 : Sejarah KLINIK DR. Azhar & Kawan
Cth 2 : Sejarah Penyakit Osteoporosis di Hospital Serdang pada tahun 2001 - 2013
Cth 3 : Sejarah bahagian ENT di Hospital Serdang .

* yang penting, penyelidikan yang dijalankan mestilah berskop kecil. Jangan lah buat Adat Peminangan di Malaysia pulak. besar kan.


Ini adalah apa yang saya faham bila cikgu terangkan tadi. Ini info secara kasar lah. Kalau ada kesilapan betulkan ek. Nanti ada new update, kita bgtau.