Wednesday, 2 January 2013

#1 PBS SEJ.


Salam.

Seperti yang semua dah sedia maklum, kita akan buat assigment kan tahun ni. Untuk penggal 2. So , soalan PBS sejarah dah pun keluar. 

Boleh tengok soalan di SINI ye.

Untuk sejarah, kita kena pilih satu tema , dan create soalan penyelidikan untuk tema tu. Jom tengok satu persatu.

Tema 1 : Sejarah tempat

- Sejarah tempat terdiri daripada sesebuah kawasan atau tempat yang bersejarah. Act, setiap tempat bersejarah kan. Hehe, 

Cth 1 : Sejarah Kg. Seri Puchong. 
Cth 2 : A Famosa

Tema 2 : Sejarah ekonomi

- Sejarah ekonomi merujuk pada perkembangan sesebuah kedai. Someting like perniagaan jugak . 

Cth 1 : Sejarah perkembangan perniagaan restoran Pak Ali
Cth 2 : Sejarah perkembangan kedai buku Ah Chong

Tema 3 : Sejarah seni dan kebudayaan

- Sejarah seni & budaya ni meluas. Semuanya tentang seni dan budaya. Tak termasuk perayaan2 yang disambut.

Cth 1 : Perkembangan Permainan Congkak di Puchong pada tahun 2001 - 2013
Cth 2 : Adat Peminangan yang diamalkan oleh kaum Melayu 

Tema 4 : Sejarah perubatan dan kesihatan

- Sejarah perubatan & kesihatan ni lebih menjurus kepada klinik, hospital etc.

Cth 1 : Sejarah KLINIK DR. Azhar & Kawan
Cth 2 : Sejarah Penyakit Osteoporosis di Hospital Serdang pada tahun 2001 - 2013
Cth 3 : Sejarah bahagian ENT di Hospital Serdang .

* yang penting, penyelidikan yang dijalankan mestilah berskop kecil. Jangan lah buat Adat Peminangan di Malaysia pulak. besar kan.


Ini adalah apa yang saya faham bila cikgu terangkan tadi. Ini info secara kasar lah. Kalau ada kesilapan betulkan ek. Nanti ada new update, kita bgtau.

2 comments:

AzyAdnan said...

haiiiiiiiiiiiii. saya pun budak stpm. hmm pening fikir tajuk. rasa-rasa nak ambik tema 4 lah. hakhakhak.

Anonymous said...

Bkn skop thun kjian dri thun 500-1999 Ker
?